четверг, 5 января 2017 г.

Цікаво. На Свят-Вечір в Україні готують 12 пісних страв



Кожна з 12 страв та деякі продукти, які входять до неї, мають глибоке символічне значення, а не просту традиційність.
КУТЯ (найголовніша страва на столі, з неї починають трапезу) символізує єднання з Богом і світом померлих. Тому її залишають на ніч для душ померлих , не прибирають зі столу. МАК, який додають до куті, символізує мучеництво Ісуса Христа. МЕД — символ чистоти, надії, оптимізму, солодкого Божого Слова. КОРАЧУН (кругла буханка хліба, інколи домашньої випічки, калач) символізує смерть і воскресіння. ГОРОХ, КВАСОЛЯ — символ християнського життя у "домашній", "сімейній церкві", символ єдності роду. КАПУСНЯК — символ єдності навколо однієї основи — Христа-Бога. БОРЩ нагадує про дітей, убитих у Вифлеємську ніч за наказом Ірода. ГОЛУБЦІ - символ голуба, який уособлює мир. РИБА — знак християн, один із символів Ісуса Христа. У перших літерах грецького слова "риба" зашифровані слова "Ісус Христос", "Спаситель", "Син Божий". ВАРЕНИКИ — достаток, ситність. ГРИБИ — дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (корінець). ПАМПУШКИ — щастя, здоров'я, як і вареники — достаток. УЗВАР — життя людини, дароване Богом. ЧАСНИК — очищення від гріхів. Також символізує здоров'я. Його кладуть на чотири кутки столу, а потім споживають, щоб зуби не боліли.

Комментариев нет:

Отправить комментарий